Autor:

Pročitajte još i ...

Đumbir- opšta djelovanja i primjena u trudnoći

Đumbir (lat.: Zingiber officinale Roscoe, L. Zingiberaceae) je višegodišnja zeljasta biljka koja se gaji u tropskim i suptropskim krajevima.

Ljekoviti dio biljke je podzemni dio biljke čiji sastav etarskog ulja zavisi od samog porijekla biljke. U etarskom ulju se nalaze aktivna komponenta, a pored etarskog ulja u rizomu se nalaze i neisparljivi,   fenolni sastojci od kojih potiču ljekovita svojstva đumbira.

Djelovanje:

Etarsko ulje i neispraljivi, fenolni (ljuti) sastojci rizoma đumbira su značajni kod bolesti gastrointestinalnog trakta (pojačavaju peristaltiku crijeva). Koristi se kao sredstvo za poboljšanje varenja hrane i kod blažih grčeva digestivnog trakta. Aktivni sastojci ove biljke pojačavaju salivaciju i lučenje sokova i enzima u želucu, a takođe imaju i značajan uticaj na stvaranje i izlučivanje žuči. Đumbir se najviše koristi kao antiemetik ( sredstvo protiv povraćanja) i to najčešće kod bolesti putovanja (kinetoze) kod odraslih i kod male djece.

Posebnu pažnju bih obratila na upotrebu preparata na bazi đumbira u trudnoći. Tu su mišljenja prilično  podijeljena. Sa vama ćemo podijeliti informacije koje su do sada dostupne.

Mučnina i povraćanje su vrlo česti simptomi u trudnoći. Najčešće se javljaju tokom prva tri mjeseca trudnoće. Kako trudnoća odmiče neugodni osjećaj i povraćanje se povlače. Ipak, postoje trudnice koje tokom cijele trudnoće imaju ove tegobe. Mi faramaceuti najčešće savjetujemo promjenu ishrane, odmor i dodatni unos vode. Od neframakoloških mjera tu je đumbir koji može pomoći kod blage do umjerene mučnine.

Prema dosadašnjim istraživanjima smatra se da je upotreba đumbira u prvom trimestru trudnoće   kontraindikovana , ali se kasnije može da se koristi ako se mučnina nastavi. Ne postoji standardizovana doza za ublažavanje simptoma mučnine i povraćanja u trudnoći. Prema literaturi smatra se da je količina od 1g (1000mg) dnevno (četiri šoljice gotovog čaja) đumbira bezbjedna.

Po dosadašnjim istraživanjima nema povezanosti između primjene đumbira tokom trudnoće i povećanog rizika od prijevremenog porođaja, kao i od kongenitalnih anomalija  fetusa. Međutim, ipak se smatra da primjena pripravaka đumbira pred kraj same trudnoće nije bezbjedna jer može povećati rizik od krvarenja. Trudnice koje su ranije imale neke ginekološke probleme, poput ranijeg pobačaja, vaginalnih krvarenja treba da izbjegavaju preparate na bazi đumbira.

Zaključak:

Mnogo dokaza ukazuje na to da je đumbir siguran i efikasan u liječenju jutranje mučnine u trudnoći,  ali literatura još uvijek nije definisala dozu, dužinu trajanja liječenja te interakcije sa drugim biljkama i lijekovima. Prema tome, prije primjene ovakvih preparata svaka trudnica treba da se posavjetuje sa svojim farmaceutom ili ljekarom. Đumbir se ne preporučuje pacijentima koji imaju opstrukciju žučnih puteva kao i kod pacijenata  sa problemom zgrušavanja krvi. Na našem tržištu se đumbir može naći u obliku čaja, u obliku tableta i u obliku lizaclica (najčešća upotreba kod djece u terapiji mučnine u vožnji).

Scroll to Top