Autor:

Pročitajte još i ...

Važnost pravilne upotrebe probiotika kod djece

Svrha upotrebe probiotika je inkorporiranje živih bakterijskih sojeva u crijevnu mikrofloru i oni se daju preventivno i terapijski. Konačni efekat nakon duže primjene jeste jačanje imuniteta, a to se obezbjeđuje promjenom ravoteže dobrih i loših bakterija u korist dobrih. 

Savjetuje se upotreba probiotika već od prvih dana života novorođenčadi koji su rođeni carskim rezom jer pomažu prirodnom putu sazrijevanja crijevne mikroflore i ublažavaju bolne grčiće. Vrlo je važna redovna upotreba kod beba/djece koji imaju hronične bolesti donjih disajnih puteva kao što su astma, bronhitis i slično. Nažalost, ovakva praksa još uvijek nije dovoljno primjenjena kod nas. Probiotici su našli primjenu i u terapiji kožnih bolesti kao što su atopijski dermatitis i ekcem.

Vrlo je važna i primjena u prevenciji i terapiji dijareje. Preventivno, kao pratnja uz antibiotike, preporučuje se upotreba najmanje jednom dnevno i najmanje sedam dana nakon upotrebe antibiotika. Takođe, u slućaju dijareje, primjenjivati sedam dana nakon normalizacije stolice.

Zavisno od namjene probiotika u datom slučaju, vaš farmaceut će odabrati adekvatan, kvalitetan preparat sačinjen od odgovarajućih sojeva i u količini koja odgovara vašim potrebama.

Scroll to Top