Autor:

Pročitajte još i ...

8. mart – dan za bitne teme (žensko zdravlje)

Dan žena  ili Osmi mart za većinu predstavlja datum kada se ljepšem polu kupuje cvijeće ili neka druga sitnica koja bi trebala simbolički da ukaže na poštovanje žena. Razlog obilježavanja ovog datuma je posve drugačiji! Taj dan je simbol jednakosti žene, njenog prava na glasanje i potpunu emancipaciju u dotadašnje „muško društvo“ koje je obilježavalo svijet početkom prošlog vijeka.

Međutim, mi ćemo se sa naše tačke gledišta, ovdje potruditi da damama baš na ovaj datumskrenemo pažnju na ono najvažnije: ŽENSKO ZDRAVLJE!

Žensko zdravlje je kompleksna i obimna tema kojom ćemo se redovno baviti na našem blogu, ali ovaj put ćemo, kao glavnu temu izdvojiti redovne preglede koje bi svaka žena trebala uraditi na godišnjem nivou.

Uzmite svoj rokovnik i zapišite da bi  SVAKA ŽENA trebala godišnje otići na:
-Sistematski pregled i provjeru osnovnih parametara u laboratoriji
-Ginekološki pregled i analize (dva puta godišnje)
-Stomatološki pregled (na tri do šest mjeseci)
-Pregled grudi
-Oftalmološki pregled

Onda ispoštujte ono što ste napisale!

Od prvih dana ulaska u pubertet neophodno je savjetovati djevojke o adekvatnoj njezi, higijeni i važnosti intimnog zdravlja. Podizanjem svijesti o seksualnoj pismenosti i bitnosti preventivnih pregleda znatno možemo uticati na broj oboljelih od različitih bolesti.

Ulaskom u menopauzu žene bi posebno trebale voditi računa o prevenciji osteoporoze. Oko 50% žena u postmenopauzalnoj dobi boluje od ove bolesti. Ovaj period je posebno osjetljiv te po potrebi treba povećati kontrolu osnovnih parametara poput krvnog pristiska, šećera i holesterola. Neophodno je pozabavite se i redukcijom ishrane (ne isključivo u svrhu redukovanja tjelesne težine nego poboljšanja opšteg zdravlja i kvaliteta života). Mentalno zdravlje u svakom periodu, a posebno ulaskom u menopauzu, predstavlja poseban izazov. Neophodno je podizanje svijesti stanovništva i ukazivanje na značaj konsultovanja sa stručnim licem i ukazivanje na činjenicu da posjeta psihologu prestavlja mentalnu higijenu a ne isključivo zdravstveni problem.

Da li znate da sledeće činjenice:
-Procjenjuje se da je 2021. godine 20 miliona ljudi oboljelo od raka, a 10 miliona umrlo.
-311 000 žena umrlo 2018. godine od cervikalnog karcinoma.
-Svaki dan u 2017. godini umrlo je 808 žena od komplikacija u trudnoći ili na porođaju.
-40% trudnica je anemično.

Brojne sociološke i kulturološke razlike sprječavaju adekvatnu zdravstvenu zaštitu koja je bitan faktor u prevenciji i liječenju brojnih oboljenja. Mijanjajući prvo sebe i svoju okolinu promijenimo i ove činjenice!

Otkrivanje zdravstvenog problema na vrijeme povećava se mogućnost njegovog riješavanja!

U našim apotekama vas očekuju edukovani i brižni zdravstveni stručnjaci kod kojih možete potražiti savjet i pomoć.

Mi smo tu za Vas.

U službi Vas i Vašeg zdravlja,

Belladonna

 

Scroll to Top