Autor:

Pročitajte još i ...

Šta je išijas i kako preventivno djelovati na njegovu pojavu

Išijas je skup tegoba koje se maniestuju bolom u donjem dijelu leđa. Od njega na godišnjem nivou pati oko 40% ljudi, a ovaj procenat stalno raste uslijed nedovoljno aktivnog načina života. Faktori rizika su starost, gojaznost, opterećenje zbog poslova koji izazivaju prisilan, dugotrajan sjedeći položaj (rad u kancelariji ili vožnja na duže vrijeme,…).

Išijas obično nastaje kao posljedica kompresije živčanih korjenova, većinom zbog protruzije (hernije) intervertebralnog diskusa (diskusa između pršljenova). U ovakvom stanju živci budu nagnječeni i van kičme odnosno u karlici ili glutealnoj regiji (stražićnji mišići). Bol se širi duž nerva ishiadicus-a (pogledati dole), niz zadnji dio leđa, glutealnim dijelom na kraju niz nogu, a nerijetko do pete. 

Bol je tipično žareće, probadajuće prirode, ali se mogu osjetiti i drugi simptomi poput utrnulosti cijele noge ili slabost mišića noge. U zavisnosti od trajanja može se klasifikovati kao akutni bol (traje manje od 6 nedelja), subakutni (trajanje 6-12 nedelja) i hronični (više od 12 nedelja).

U većini slučajeva bol prolazi nakon nekoliko dana mirovanja uz korišćenje analgetika zajedno sa ciljanim dozama vitamina B1, B6 i B12 koji ubrzavaju regeneraciju nerava, ali i preveniraju dalje oštećenje. Umjerena aktivnost se sprovodi odmah nakon popuštanja bolova, nastavlja se fizikalna terapija elektrostimulacijama, zatim vježbanjem koje je  vođeno stručnim licima (fizijatar i fizioterapeut). Vježbanje mora postati sastavni dio dnevne rutine da bi se spriječio ponovni nastanak simptoma. 

Međutim, ukoliko je situacija složenija, ukoliko se bol povećava, spušta duž noge, liječenje iziskuje složenije mjere odnosno dodatnu dijagnostiku i liječenje u specijalizovanim reumatološkim ustanovama.

Išijas se ne može izliječiti u potpunosti, ali se može kontrolisati pojava simptoma što redovnijom fizičkom aktivnošću radi jačanja ciljane muskulature, kako leđa, tako i trbušnog zida koji drži lumbalni dio kičme u ravnoteži. 

Da li ste znali:
*Da je nerv ishiadicus najveći živac čovjekovog tijela koji je na najdebljem mjestu debljine kao palac odraslog čovjeka?
*Bol koji se osjeti uslijed uklještenja n.ishiadicus-a je među najintenzivnijim bolovima koje čovjekovo tijelo može iskusiti. Bol je proporcionalna količini senzitivnih nervnih vlakana u živcu. Da biste dočarali intezitet boli, sjetite se koliko može boljeti zub čiji je živac debljine vlasi.

Scroll to Top