Autor:

Pročitajte još i ...

Post Covid – Najčešći simptomi i šta preporučuje farmaceut

Post Covid - Najčešći simptomi i šta preporučuje farmaceut

Osobe koje preboluju infekciju virusom Korona često sa farmaceutom podijele svoja iskustva različitih psihičkih, emocionalnih i fizičkih tegobe. Ponekad i sama terapija, antibiotici i kortikosteroidi propisani u bolničkim i vanbolničkim uslovima uzrokuje dodatno pogoršanje stanja pacijenta i dovodi do pada imuniteta, dijareje, oštećenja jetre, porasta nivoa šećera u krvi, povećanja krvnog pritiska, anksioznosti, depresije i sličnih zdravstvenih poteškoća. Stoga preporučujemo upotrebu probiotika u trajanju od najmanje mjesec dana od dana uzimanja propisane terapije kako bi se oporavila crijevna flora i ojačao imunitet. Savjetujemo i upotrebu prirodnih preparata na bazi sikavice, kompleks B vitamina, vitamine i minerale kao i antioksidans. Jako su bitni preparati koji pomažu oporavak i podstiču rad jetre ako se utvrdi poremećaj njene funkcije. Vrlo često smo u prilici preporučiti biljne preparate kako bi se smanjila nervna napetosti. Savjetujemo i nastavak unosa vitamina i minerala putem suplemenata kako bi se nadomjestio njihov deficict i osnažio organizam. Vitamin D i magnezijum zauzimaju značajno mjesto u smislu podrške prevazilaženju velikog broja emocionalnih ali i fizičkih tegoba tokom postkovid oporavka.

Posebno mjesto zauzima enteralna ishrana, kombinacija hranjivih elemenata u tečnom stanju. Naročito je značajna za pacijente koji su tokom i/ili nakon infekcije izgubili apetit što je rezultiralo značajnim smanjenjem tjelesne mase i slabosti organizma. Enteralna ishrana je dodatak hrani, ali i kompletna zamjena za hranu ukoliko je pacijent uopšte ne unosi. Uz redovnu hidrataciju vrlo brzo se osjećaju rezultati u smislu poboljšanja opšteg stanja.

Savjetuje se češće kontrolisanje nivoa glukoze u krvi i krvnog pritiska za sve, a naročito pacijente koji već koriste terapiju. Pacijente kod kojih uočimo porast krvog pritiska, šećera u krvi i tahikardiju, upućujemo ljekaru s ciljem propisivanja, odnosno korekcije postojeće terapije.  

Scroll to Top