Autor:

Pročitajte još i ...

Kako izbjeći problem nakon prazničnog prejedanja?

Prema nepisanom pravilu prejedanje je “simbol” obilježavanja praznika, a pretjerani unos kalorične hrane, šećera i alkohola neminovno pravi probavne smetnje u vidu nadutosti, bolova u stomaku, žgaravice, mučnine, povraćanja i glavobolje.

Da li fraza “jedite i pijte umjereno” može da utiče na vas?

Evo nekoliko praktičnih savjeta kako ostati u ravnoteži sa duhom i tijelom i ne pomjeriti balans našeg organizma nakon beskrajno dugih sjedanja i druženja.

Šta raditi nakon prejedanja?

  • Prošetajte svaki dan bar pola sata kako biste pospiješili varenje;
  • Uzimajte češće male količine vode kako biste izbacili višak natrijuma koga ste unijeli slanom i začinjenom hranom;
  • Ne pijte gazirana pića koja dovode do nadutosti;
  • Pored vode pijte čaj od maslačka, mente i kamilice koji pomažu opterećenoj jetre. Za regeneraciju jetre pomaže i cijeđeni sok od mrkve, cvekle i limuna.

Obzirom da u vrijeme slava i novogodišnjih praznika svi jedemo masnu i teško svarljivu hranu, savjetuje se i uzimanje preparata koji sadrže enzime proteaze, lipaze i amilaze, a koji pomažu varenje hrane i smanjuju nadutost.

Postoje brojni antacidi koji sadrže aluminijum hidroksid, kalcijum karbonat, hidrotalcit i drugo koji omogućavaju neutralisanje želudačne kiseline i samim tim smanjuju osjećaj žgaravice. Koriste se između obroka i obavezno pred spavanje. Antacidi su, uglavnom, u obliku tableta koje prije gutanja treba sažvakati.

Ako antacidi ne pomognu postoje lijekovi koji se nazivaju antagonisti h2 receptora (smanjuju lučenje želudačne kiseline) i inhibitori protonske pumpe koji svojim mehanizmom smanjuju količinu želudačne kiseline i na taj način olakšavaju tegobe.

A šta raditi kod mamurluka (osim odluke da se ne pije nikada višeJ):

  • Acetil-salicilna kiselina u obliku tableta poput ublažava glavobolju!
  • Soda bikarbona smanjuje dejstvo alkohola na sluznicu želuca!
  • Limunska kiselina koja utiče na detoksikaciju tijela!

Kafu i crni čaj treba izbjegavati jer zbog svog diuretskog djelovanja ovi napici mogu pojačati dehidraciju organizma.

Poslednjih godina na tržištu su dostupni i adsorbensi koji se primjenjuju oralno i imaju svojstvo „upijanja“ štetnih sastojaka (što alkohol svakako i jeste!) u probavnom traktu.

Za pravilan izbor preparata ili lijeka obratite se našim timovima u apotekama Belladonna. Pronaći ćemo adekvatan preparat a uz savijete naših farmaceuta pronaći ćete najbolji put do otklanjanja tegoba.

Uživajte u hrani, uživajte u druženju!! Ovo je period kada hranimo i našu dušu  koja je podjednako bitna, ako ne i bitnija od tijela. Ako nam je duša zdrava fizičke tegobe ćete, uz našu stručnu pomoć, riješiti, a emocionalni doživljaj zajedništva i sreće ostaje.

Nazdravlje praznici!

Scroll to Top